Líheň
Liběchov

Candát – aneb není ryba jako ryba…

Candát – aneb není ryba jako ryba…
Candát obecný, neboli Sander lucioperca, patří mezi takzvané ušlechtilé druhy ryb. Původně se candát vyskytoval v části od východní Evropy až po Skandinávii.

Patří mezi jednu z nejznámějších a nejdravějších sladkovodních evropských ryb. I když jej můžeme někdy zahlédnout i v poloslané (braktické) vodě, například v Baltském moři. Candáta můžeme potkat nejčastěji na dně, protože se tam téměř nepozorovaně dostane ke svým obětem. Tento druh lovu není jediným, který ovládá, ale můžeme ho považovat za jemu nejpřirozenější. Nejvíce se mu daří v chladných jezerech a pomalu tekoucích řekách.

V České republice se jeho výskyt odhaduje koncem 18. století, kdy byl na Třeboňsku vysazován. Nejstarší ulovená ryba měla 25 let.

Tělo má dlouhé a protáhlé. Pyšní se dvěma hřbetními ploutvemi. Řadíme jej mezi ostnoploutvé ryby, protože jeho dvě hřbetní ploutve podpírají silné špičaté ostny. Mezi jeho výrazné rysy patří kromě klasických zubů i dva „zuby psí“.

Candát dorůstá až 130 centimetrů a může vážit až 21 kilogramů.

Candát a jeho využití v kuchyni
Tato ryba se může chlubit jemným masem, které obsahuje jen malé množství kostí.
Candáta u nás v obchodech seženeme v celku, nebo jako filety.

Z hlediska kulinářské úpravy je vhodný ke grilování (s kůží), k nadívání, pečení, vaření, ale i ke smažení v různých druzích těstíček. Jeho bílé pevné maso je považováno za jedno z nejlepších ze všech sladkovodních ryb.


Nutriční údaje na 100g
Energetická hodnota 91 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0,7 g