Líheň
Liběchov

Amur bílý (Ctenopharyngodon idella)

Amur bílý (Ctenopharyngodon idella)
Mezi sportovními rybáři si amur získal oblibu především díky své bojovnosti. V kuchyni však díky dobrému bílému masu.
Jedná se o kaprovitou rybu, kterou můžeme upravovat podobně jako kapří maso. Má velmi chutné maso, které není tučné, sice má drobné svalové kůstky, ale není jich zas tolik

Amura nejen vaříme a dusíme, ale skvělý je především pečený a hodí se i na gril.

Nutriční údaje na 100g
Energetická hodnota 101 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 0 g
Tuky 4,0 g

Výskyt
Amur pochází z východní Asie, povodí řeky Amur, která tvoří přirozenou hranici mezi Ruskem a Čínou. Odtud byl postupně rozšiřován na území tehdejšího Sovětského svazu. K nám byl dovezen v roce 1961 – do chovných rybníků na Třeboňsku. Do sportovních revírů byl poprvé vysazen v roce 1972. V současnosti se u nás nachází takřka na všech mimopstruhových vodách (údolní nádrže, tůně, rybníky, řeky, pískovny…). Hodí se především do nadměrně zarostlých teplých vod, protože s oblibou požírá vodní rostlinstvo (rákosí, řasy atd.). Amur je poměrně odolná ryba, která dobře snáší méně kyslíku a silný zákal vody.

Rozmnožování
Amur se v našich vodách přirozeně nevytře, stejně tomu je téměř na všech místech, kde byl vysazen. U nás se vyskytuje díky umělému vysazování.